Svjetski dan fotografije

Svjetski dan fotografije – Koje je otkriće proglašeno slobodnim za svijet?

Objavljeno:19. Kolovoz 2015. | Objavio:Z.I. | Kultura, Vremeplov, Zanimljivosti

Na današnji je dan, 19. kolovoza, godine 1839. izum francuskog umjetnika i kemičara prihvaćen od francuske vlade i proglašen projektom Libérez au monde, u prijevodu Slobodan za svijet. Riječ je o dagerotipiji, prvom javno priznatom i komercijalnom fotografskom procesu na kojem je slikar Louis-Jacques-Mandé Daguerre radio s Niépceom, pionirom fotografije.

Unatoč godinama dugom istraživanju, kao i mnoga druga otkrića u povijesti, Daguerre je postupak trajne fotografije otkrio sasvim slučajno. Prema portalu za fotografsku i vizualnu kulturu, Fotografija.hr, i autorici Snježani Šimić priča ide ovako:

Daguerre je jednog dana bio prisiljen, zbog neke druge obveze, ostaviti ploču koja je bila u procesu eksponiranja, a kad je pri povratku primijetio da se na njoj nije pojavila nikakva promjena (a očekujući da će se slika pojaviti već samim izlaganjem svjetlosti) vratio je ploču u ormar s namjerom da je nekad opet upotrijebi. Nakon nekog vremena primijetio je da se na ploči nešto pojavilo. Tražeći tomu uzrok, shvatio je da se odgovor nalazi u nekoliko kapi prolivene žive unutar ormara.

Nedugo poslije objavljene vijesti 2. siječnja 1839., o Daguerreovom otkriću kružila su zanimljiva mišljenja među kojima je i priča o tzv. Vražjem izumu u listu Leipziger Stadtanzeiger, koju prenosi Organvida.com:

Bog je stvorio čovjeka prema svom liku i nijedan stroj koji je napravio čovjek ne može trajno zadržati sliku Boga. Zar je moguće da bi Bog napustio svoje vječne principe i dopustio jednom Francuzu u Parizu da svijetu da Vražji izum?

Vijest o Daguerreovom otkriću u Hrvatskoj je objavila Danica ilirska iste 1839. godine, dok se već sljedeće godine kao prvi dagerotipist u Zagrebu pojavio Demetar Novakovics.

Francuska vlada nagradila je Daguerrea doživotnom mirovinom, no dagerotipija je zbog svojih nedostataka, poput ekspozicije od 30 minuta, brzo zamijenjena novim i bržim postupcima.

 

Podijeli

Autor

Comments are closed.