Planinarska vecer - Matej Perkov drzi predavanje

Planinarska večer u zaprešićkoj knjižnici

Objavljeno:14. Siječanj 2017. | Objavio:Z.I. | Vijesti, Zanimljivosti

Zaprešićki planinari i ljubitelji planinarenja okupili su se u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića gdje je održana Planinarska večer tijekom koje je otvorena izložba HPD-a Zaprešić Priroda i čovjek, fotografski prikaz simbioze prirode i čovjeka.Tom prigodom putopisac i planinar Matej Perkov na predavanju je ispričao avanturističke priče s putovanja u Gruziju predstavljajući svoju novu knjigu Želim dotaknuti nebo.

Hrvatsko planinarsko društvo Zaprešić osnovan je 2005. godine. U proteklih 10 godina djelovanja Društvo je imalo niz izleta posjetivši pri tom sve hrvatske planine, njihove najviše vrhove, kao i mnoge planinarske destinacije u Sloveniji, Durmitor, Subru i Orjen u Crnoj Gori, Dolomite i sv. Bernard (Italija-Švicarska) te velik dio BiH. Organiziralo je planinarske škole, edukativna predavanja, projekcije s atraktivnih izleta, izložbe fotografija i pjesničke večei pod nazivom Lampašijada. U 2014. godini imalo je 149 članova od kojih su neki dobitnici priznanja HPS-a za ostvarene rezultate po broju posjećenih vrhova i planinarskih kuća te je pri tome četvrto Društvo u Hrvatskoj.

Koprivnički visokogorac Matej Perkov ovog je ljeta u društvu četvorice prijatelja iz zagrebačkog HPD-a Kapela posjetio bajkovitu Gruziju, zemlju bogate povijesti i jedinstvene prirode. U namjeri da osjete atmosferu stijene na kojoj je prema grčkoj legendi okovan Prometej, popeli su se na 5046 m visok Kazbek koji slovi kao najljepši vrh Kavkaza. U drugom dijelu ekspedicije istraživali su Hrvatima nepoznato gorje Chauki te gastronomsku šarolikost i kulturno-povijesnu baštinu Gruzije. U sklopu predavanja bit će i predstavljena nova Matejeva knjiga Želim dotaknuti nebo u kojoj se potrudio ispričati svoje viđenje planinske romantike.

 

Podijeli

Autor

Comments are closed.