ralica

Jesu li zimske službe zakazale?

Objavljeno:7. Veljača 2015. | Objavio:Z.I. | Vijesti

Nakon kraće pauze od zimskih vremenskih prilika 6. veljače 2015. bio je prvi dan obilnih snježnih oborina koje otežavaju svakodnevicu svim građanima, a posebno putnicima, radnicima te učenicima koji zbog neodgodivih obaveza, posla ili škole moraju krenuti pješke, automobilom ili javnim prijevozom.

Za održavanje zadužen je Zaprešić d.o.o. čiju komunalnu naknadu građani od 1. siječnja 2015. plaćaju više. Podsjetimo, zbog Vladine porezne reforme te smanjenja lokalnog proračuna, Grad Zaprešić podignuo je cijenu naknade za 15 posto, što će smanjeni prihod, prema očekivanom planu, povećati za gotovo 4 milijuna kuna.

Zimska služba, prema službenoj stranici komunalno-zapresic.hr, podrazumijeva:
“Izvedbu pripremnih radova prije nastupanja zimskih uvjeta, sprječavanje sklizavosti kolnika posipanjem soli ili sipine, čišćenje snijega s nogostupa i kolnika te čišćenje parkirališta i autobusnih ugibališta.”

Službe djeluju s “12 ekipa (dežurstvo 0-24 sata), zimskom bazom (kapacitet soli 200 t, kapacitet kamene sitneži 450 t) te s pet malih traktora za čišćenje.”

Također je napomenuto da su „nogostupe ispred svojih ulaza građani dužni očistiti sami“, dok se „održavanje javno-prometnih površina u zimskim uvjetima obavlja prema odobrenom planu čišćenja od strane poglavarstva Grada Zaprešića , a „lokacije na kojima nije moguće obaviti strojno čišćenje čiste se ručno“.

Međutim, među građanima Zaprešića vlada nezadovoljstvo zimskom službom te stanje na cestama vidno nije bilo onakvo kakvo bi njihovim djelovanjem prema navedenoj misiji trebalo biti. Zaprešić d.o.o. na naš je upit odgovorio kako su sve ralice na terenu te da, nakon tehničkih poteškoća i cjelonoćnih oborina, kreću u detaljno čišćenje:

Što se tiče velike zimske službe, velikih ralica, imamo deset ekipa i sve rade, mala zimska služba, koja pokriva ove manje ulice i nogostupe, traktorima također svi rade. Imali smo malo problema noćas s nekim traktorima koje čiste manje sporedne ulice i moguće je da tu zasada netko ima problem, međutim su to kratke ulice i tijekom dana uskoro kroz sat ili dva bi trebalo to sve skupa biti riješeno kad uklonimo te nekakve tehničke poteškoće.

Obilazimo teren i radimo što se može. Malo imamo i nekih problema. Snijeg je stao, noćas je cijelu noć padao tako da sada idemo u detaljno čišćenje.

Za vikend Državni hidrometerološki zavod (DHMZ) najavljuje smirivanje oborina uz povremena i sunčana razdoblja.

Podijeli

Autor

Comments are closed.