11. Susreti mladih pjesnika i prozaika u Rijeci

11. Susreti mladih pjesnika i prozaika u Rijeci – književnici poručuju: „Radite s ljubavlju i ne odustajte!“

Objavljeno:3. Studeni 2014. | Objavio:Z.I. | Kultura, Vijesti, Zanimljivosti

Nakon gotovo mjesec dana pregledavanja pristiglih radova za natječaj Susreta mladih pjesnika i prozaika, Društvo hrvatskih književnika (DHK) – ogranak Rijeka organiziralo je svečanost za jedanaestero književnih nada. Predstavljanje i dodjela priznanja održala se na brodu Arca Fiumana 26. listopada 2014.

Tradicionalan natječaj odnosio se na mlade autore od 15 do 30 godina, a članovi povjerenstva bili su Đoni Božić, Ljubica Kolarić Dumić i Tea Rukavina. Odabrani su sljedeći autori: Ana Buterin, Teuta Gatolin, Goran Krapić, Nina Lekić, Ani Maduna, Marija Mišić, Tamara Rukelj, Iva Tkalec, Josip Tomić, Sara Vrban te Karolina Zelenika, naša Zaprešićanka.

Povjerenstvo je kratkom biografijom i recenzijom radova predstavilo svakog autora pojedinačno, a autori su potom po svom izboru čitali svoje radove. Na kraju svečanosti dodijeljena su priznanja, a rukopisi autora bit će objavljeni i u časopisu Književna Rijeka.

Predsjednica DHK-ovog ogranka u Rijeci Silvija Benković Peratova ispričala nam je kako su se kroz jedanaest godina razvijali Susreti:

2003. sam imala ideju nešto konkretno napraviti za mlade, tada je predsjednik bio Bože Mimica koji je podržao tu ideju i kao predsjednik omogućio da ta ideja saživi i naravno, kada se nešto krene, uvijek je teško, pogotovo kad je nešto novo. Isprva smo krenuli od naših riječkih mladih talenata i ovdje iz naše županije i s vremenom se proširilo na Istarsku, Ličko-senjsku, ali nije prošlo možda četiri ili pet godina kada smo zahvaljujući Internetu i portalima, i to jednoj svjetskoj komunikaciji doživjeli da nam se jave mladi iz cijele Hrvatske. Moja je sreća što smo doista dobili troje mladih ljudi koji su sada i stalni suradnici, a neki su primljeni i kao redovni članovi Društva hrvatskih književnika, što nama daje nadu da možemo jednog dana zaista računati na kvalitetan pomladak.

 

Tea Rukavina započela je kao jedna od sudionica Susreta, a trudom i radom danas je članica Društva hrvatskih književnika, kao i ovogodišnjeg povjerenstva.

Bilo mi je jako interesantno jer mi je ovo prvi put da sam u povjerenstvu u nečem takvom i mislila sam hoću li biti dovoljno dorasla tom zadatku, međutim kad sam dobila radove bilo je teško izabrati, ali jednostavno, dok sam čitala, osjetila sam što bi moglo biti ono pravo. Tako da smo zajedno sjeli i dogovorili te nedoumice, neke su se poklopile, neke nisu, no ipak smo napravili izbor jedanaest autora koji su stvarno prošli po svim kriterijima. Iznimno sam zadovoljna.

Osim svojim primjerom da se ustrajnost i zalaganje svakako isplate, ohrabrila je mlade i sljedećom porukom:

Poruka za mlade je da se može, da vjeruju da se može i izdati zbirka, iako to možda nije lako kao što je nekad bilo, u smislu i financijskih sredstava, ali se sve da dogovoriti. Ima dovoljno kvalitetnih radova koji mogu naići na recepciju publike, makar to isprva bili vaši najbliži, ali kasnije kad tad netko čuje za vas pa vam kaže da je čitao u jednom časopisu vašu pjesmu, to vam bude jako, jako lijepo. Nemojte odustati!

 

 

Podijeli

Autor

Comments are closed.