Luka

Sveti Rok – svetac, zaštitnik, hodočasnik i dobrotvor

Objavljeno:16. Kolovoz 2015. | Objavio:Z.I. | Vremeplov, Zanimljivosti

U mnogim se krajevima 16. kolovoza slavi Sveti Rok, svetac i zaštitnik od kuge, kolere i zaraznih bolesti, zaštitnik od rana na nogama i rukama te zaštitnik invalida, kirurga i zatvorenika. U nekim se krajevima zaziva u pomoć i protiv bolesti domaćih životinja te za obranu od prirodnih nepogoda.

Rođen je 1295. godine u Montpellieru, gradu u južnoj Francuskoj, a sa samo 20 godina ostao je bez roditelja i odlučio prodati svoja dobra i podijeliti ga siromašnima. Tako je hodočastio prema Rimu te služio bolesnike. U gradu Piacenzi razbolio se od kuge te se prognan sakrio u šumu gdje ga je obilazio jedan pas noseći mu komad kruha. Također ga je pronašao i jedan talijanski patricij koji ga je njegovao do ozdravljenja. Naime, patnik je na njega ostavio duboki dojam i utjecaj te se patricij obratio i prihvatio njegovati ga.

Iako je ozdravio, iscrpljen i izobličen vratio se u svoj zavičaj gdje ga mještani nisu prepoznali. Uhvatili su ga i zatvorili na pet godina. U zatvoru se još jednom razbolio od kuge te preminuo 16. kolovoza 1327. godine.

 

Foto: Župna crkva sv. Roka u Luki

Podijeli

Autor

Comments are closed.