pozivnica

Šamanski krajobrazi duše Gordane Zagorec – Izložba “Natura”

Objavljeno:6. Ožujak 2017. | Objavio:Z.I. | Kultura, NAJAVLJUJEMO

Galerija Razvid u petak, 10. ožujka, otvara novu izložbu Natura. S početkom u 19 sati Gordana Zagorec predstavit će svoje radove o kojima je kulturni antropolog doc. dr. sc. Hrvoje Čargonja rekao da su svojevrsni šamanski krajobrazi duše:

Slavljenje prirode koje se odvija na Gordaninim slikama kroz lik žene, izraz je, gledano iz perspektive Jungove psihoanalize, anime – ženskog principa u ljudskom biću. Mistika prirode je u mnogim mitskim tradicijama izražena kroz ideju božanske majke, a to jasno vidimo na Gordaninim scenografijama duše u kojima je ženski lik središte mreže života i tvari. Mogli bismo reći kako je iz tog stajališta svaka od autoričinih djela izvještaj iz svojevrsne šamanističke seanse povezivanja s kozmičkim ženskim, a u svrhu ozdravljenja, uspostavljanja ravnoteže, održavanja života i otklanjanja nepovoljnosti. Djela ove slikarice-šamanice to i svjedoče svojim regenerirajućim učinkom bajkovitog i bezvremenog spokoja u koji će uvući svako radoznalo oko. Ugoda, prihvaćanje, pomirba, suosjećanje i prisnost uronjeni u neumitni i neizvjesni “veći poredak stvari” koji prožima slike ljupkošću i ljepotom glavne su komponente osjećajnog koktela koji navire iz Gordaninih slika. Gotovo nas tjeraju da duboko udahnemo i otpustimo jedan od onih izdaha olakšanja u kojima se komadić naše duše nekako izlječio, baš kao što i treba biti u šamanskom obredu.

Gordana Zagorec rođena je 1967. godine u Zagrebu. Profesorica je francuskog i ruskog jezika, bajkologinja i slikarica. Slikanjem se počela baviti osamdesetih godina kao eksperimentom, izlagala je na brojnim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji…) Živi i radi u Donjoj Pušći.

Podijeli

Autor

Comments are closed.