Mateja

Razgovor sa studenticom Matejom Župančić – Grad Zaprešić osvaja blizinom i povezanosti

Objavljeno:23. Prosinac 2014. | Objavio:Z.I. | Život

Mateja ima 21 godinu i na diplomskom je studiju kroatologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Zajedno je s bratom iz rodnog  Klanjca doselila u Zaprešić. Gradsku buku i ubrzani tempo odlučila je zamijeniti zaprešićkim tlom koji obiluje prirodnim površinama, ali i svime što je potrebno za kvalitetan život jedne studentice. Pored svih studentskih domova i podijeljenih iznajmljenih stanova, izabrala je život u Zaprešiću i svakodnevno putovanje do fakulteta. Neki bi se začudili nad neobičnom odlukom, no Mateja će nas uvjeriti u suprotno.
Zašto ju je grad privikao, kako se snašla, što joj se posebno dojmilo, a što malo manje ispričala nam je u intervjuu.

 

Zašto baš grad Zaprešić?

Prije početka druge godine studija roditelji su meni i bratu kupili stan u Zaprešiću. Odluka je pala na Zaprešić jer je bliži Zagorju, a povezanost sa Zagrebom je dobra. Moji prvi dani u Zaprešiću su bili obilježeni poslom jer sam radila te još uvijek radim.

 

Kako si se prilagodila gradskom životu?

Pošto mi prilagodbe na nove životne okolnosti i nisu jača strana, trebalo mi je neko vrijeme da se opustim i udomaćim te da naučim živjeti sama. Naravno, kad je počeo faks, brat je došao u Zaprešić i sve je postalo puno lakše. S vremenom sam zavoljela taj mali grad, sve mi se nekako čini blizu, dom zdravlja, dućani, kafići, banke i dr. Sve imam na jednom mjestu i u Zaprešiću mi ni ne treba auto ili javni prijevoz, naravno, za moje potrebe.

 

Što ti se posebno sviđa u gradu, a što bi htjela da se možda promijeni?

Sviđaju mi se razna organizirana događanja, posebno u Novim Dvorima. Također, ono po čemu se Zaprešić razlikuje od Klanjca, a meni to puno znači, su razni putovi i biciklističke staze. Pošto je doma sve brdovito, u Zaprešiću se obožavam voziti biciklom, posebno po Novim Dvorima i tamošnjoj šumi. Isto tako, sviđaju mi se razne Zaprešićke slastičarne, a i pizzerije nisu loše. Pošto sam dijete sa sela, ovaj mali grad ispunjava sve moje potrebe. Sviđa mi se i blizina shopping centra, prvenstveno zbog posla. Ne sviđa mi se cijena mjesečne ZET-ove karte za 2. zonu i bila bi puno sretnija da i Zaprešić spada u 1. zonu.

 

A društveni i kulturni život u gradu?

Noćni život Zaprešića i nije baš nešto, posebno ako nisi fan narodnjaka. Zaboravila sam napomenuti da mi se jaaaako sviđaju knjižnica i dućan u mojoj zgradi. Praktički bi mogla i u pidžami skoknut po kruh. Pošto sam prvu godinu faksa stanovala u Zagrebu, atmosfera u velikom gradu nije ni blizu zaprešićkoj. Iako nisam odavde, imam osjećaj da se u Zaprešiću svi poznaju i to mi se sviđa. Također, iza moje zgrade je osnovna škola, tako da, ako mi fali zabave ili se hoću educirati, samo otvorim prozor.

 

Planiraš li ostati živjeti u Zaprešiću?

Vidim se u Zaprešiću i planiram ostati, a velika želja mi je živjeti ovdje u nekoj maloj kućici s dvorištem, ipak sam dijete sa sela.

 

Kako bi ukratko opisala Zaprešić i svoj boravak do sada?

Ovaj grad u malom je idealan za mlade obitelji jer ima sve, parkove, šetnice, škole, vrtiće i dr. A kaj je najbitnije, sve je blizu. Ovo mi je 3. godina u Zaprešiću, i osjećam se kao kod kuće. Ništa mi ne fali, obitelj mi je blizu i stekla sam nove prijatelje.

 

Podijeli

Autor

Comments are closed.