14479768_1249423808435538_4438830285504154112_n

Prije izlaska u arenu bik boravi 24 sata u potpunom mraku

Objavljeno:6. Listopad 2016. | Objavio:Z.I. | Zabava, Zanimljivosti

U prvom kolu Skupine B Zaprešić pub kviza u Gardenu iz kategorije As iz rukava postavljeno je Zaprešić-info pitanje koje je glasilo: Tko upikne, tko maše, a tko ubije bika u borbi bikova?

Prije borbe bika ubodima oslabljuje pikador, bika koji je prethodno proveo čak 24 sata u potpunom mraku dočekuje toreador s crvenim plaštom, a ubijanjem bika toreador postaje matador. Nekad bik umire iz prvog pokušaja, nekad iz više pokušaja, ali pogrešne ubode publika dočekuje „na nož“ i glasnim zvižducima spušta palac dolje.

Borba s bikovima ili korida u Španjolskoj se održava svako nedjeljno popodne i ne smatra se prekomjernim nasiljem nad životinja nego dijelom hispanske kulturne narodne predaje.

Prije nego izađe u arenu nesretni bik provede 24 sata zatvoren u mraku kako bi ga što više iritirala crvena boja kad naglo utrči u osvijetljenu arenu. Upravo crvena boja u tom trenutku najviše iritira bika i stoga su plaštevi (španjolski mante) krvave crvene boje.
Prema španjolskoj riječi picar, koja znači ubosti, nastao je Pikador koji odrađuje uvodni dio zadajući ubode biku kako bi ga oslabio i „zapalio“ publiku. Toreador nastavlja show, matador je onaj koji ubija. „Herojski“ matador kao poklon savladavanje već prije savladanog bika dobiva bikovo uho, svježe odrezano s pokojnog Garonje. Nakon borbe matador ide na večeru, a njegov suparnik u vječna lovišta.

Mnogi borbe s bikovima ne smatraju previše romantičnima i matadore ne smatraju pobjednicima. Po njima tu ne postoji pobjeda. Ako je matador ubijen ili ranjen to je zbog njegove pogreške, ali matadorovo ubijanje umorne životinje dio javnosti ne smatra trijumfom.

- U Velikoj Britaniji se ubije 3 milijuna goveda godišnje, u Sjevernoj Americi 30 milijuna, a u našim borbama neusporedivo manje. Borba s bikovima je dio naše kulture. To smo mi – kazao je jedan ljubitelj borbe s bikovima u Španjolskoj.

Foto: Facebook

Podijeli

Autor

Comments are closed.