13912584_10153970076879755_4763072853987940591_n

Po kome je dobila ime prva klonirana životinja u povijesti?

Objavljeno:5. Listopad 2016. | Objavio:Z.I. | Zabava, Zanimljivosti

Ovca Dolly svjetlo dana ugledala je početkom srpnja 1996. godine u Škotskoj zaslugom Sir Iana Wilmuta, Keitha Campbella i ostalih kolega s edinburškog sveučilišta. Stanica koja je korištena kao donator za kloniranje preuzet je iz mliječne žlijezde. Upravo taj podatak asocirao je škotske znanstvenike na country pjevačicu Dolly Parton po kojoj su i nazvali „svoje“ novorođeno janje.

Prema riječima članova znanstvenog tima u početku nije sve izgledalo sjajno: – Ta sramotna, stara zgrada je srušena i ne može se vidjeti soba gdje je klonirana Dolly. I bolje da je tako. Koristim riječ „soba“ jer se zaista radilo o skromnoj sobi s jednim velikim ormarom, par stolica i inkubatoru – kaže doktor Walker.

Dolly nije prvi slučaj kloniranja životinja, ali je prvi klon proizveden iz stanice odraslog sisavca. Doktor Wilmut objašnjava zašto su odabrali upravo ovcu: – Goveda su skupa i imaju dug period trajanja cjelokupne generacije. Ovce su jeftinije i s njima nam je naprosto bilo lakše raditi jer smo znali kompletan reproduktivni proces koji nam je bio ključan. Ovce su poput malih krava.
Član tima, doktor Bracken, prvi je šaljivo dometnuo kako moraju ovcu nazvati prema ženi poznatoj po grudima: – Rekao sam da moramo ovu ovcu nazvati prema Dolly Parton jer su stanice dobivene iz tkiva dojke – rekao je Bracken.

Dolly je živjela do 2003. kad ju je napao agresivni oblik bolesti pluća. Prvi veći znakovi pojavili su se na, za Dolly nesretno, Valentinovo. U danu punom crvenih srca ono Dollyino je postajalo sve slabije.

„Očevi“ ovce Dolly priznaju da je to bilo neopisivo iskustvo: – To je kao da ste dobili dijete. Dolly je bila poput djeteta. Naša imena širom svijeta nisu poznata, ali kada kažete Dolly svi reagiraju jednako – zaključili su škotski inovatori.

 

Foto: Facebook – Dolly Parton

 

Podijeli

Autor

Comments are closed.