Izgradnja

Održan 13. Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Objavljeno:11. Ožujak 2015. | Objavio:Z.I. | Gospodarstvo

Gospodarski kontekst o kojem je govorio profesor i ekonomski stručnjak Mladen Vedriš te predviđanja u narednom razdoblju, kao i programi i mjere za poticanje razvoja bile su glavne teme tradicionalnog Susreta gospodarstvenika Zagrebačke županije. Gotovo 300 uzvanika prisustvovalo je Susretu koji se održao 10. ožujka u hotelu International.

GOSPODARSKO STANJE U BROJKAMA

Ekonomski stručnjak prof. dr. Mladen Vedriš usporedio je gopodarsku situaciju u Republici Hrvatskoj 2014. godine u odnosu na 2008. te to brojčano prikazao. Tako je u prošloj godini broj zaposlenih bio manji za 14 posto, nezaposlenost veća za 40 posto, deficit proračuna veći za 620 posto, javni dug veći za 210 posto, dok je bruto inozemni dug veći za 14,6 posto.

Međutim, gledajući stanje na nacionalnoj razini, realizaciju proračuna Zagrebačke županije za 2013. Mladen Vedriš ocijenio je pozitivinom. Također je i ukupno ostvareni prihod u 2014. u odnosu na 2013. bio veći za 0,84%. Kada je riječ o nositeljima hrvatskog gospodarstva, istaknuto je da postoji neusklađenost podataka. Naime, nositelji se ne mjere prema realnom mjestu proizvodnje, već isključivo gledajući prihode formalnih sjedišta tvrtki.

PAD NEZAPOSLENOSTI U ŽUPANIJI

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić napomenuo je kako Zagrebačku županiju dijeli manje od jednog postotnog boda do najviše skupine razvijenosti u kojoj su Grad Zagreb, Istarska županija te Primorsko-goranska županija. Također je istaknuo da je nezaposlenost u Županiji u padu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Županiji je krajem 2014. godine 15 posto manje nezaposlenih, nego krajem 2013.

INVESTICIJE KOJE ĆE OSIGURATI VIŠE OD 1000 NOVIH RADNIH MJESTA

U poduzetničkim zonama Zagrebačke županije Stjepan Kožić je istaknuo niz investicija koje će osigurati više od 1000 radnih mjesta. To je 100 milijuna dolara vrijedna Plivina investicija u Savskom Marofu, 100 milijuna eura vrijedan robni centar IKEA-e u Rugvici. Također, se gradi u Pisarovini, u vrijednosti 23 milijuna eura, veliki proizvodni pogon tvrtke Kralj Metala Alati. Započela je izgradnja i u Općini Luka gdje je predviđen 90 milijuna kuna vrijedan logistički-distributivni centar Lagermax. U Rugvici pak izgradnja distributivno-logističkog centra tvrtke RALU koja je investicija vrijedna 150 milijuna kuna. U Jastrebarskom se za tjedan dana otvara, investicija vrijedna 75 milijuna eura, logistički centar tvrtke Kaufland.

POGRAMI I MJERE ZA POTICANJE RAZVOJA

U 2015. godini za razvoj gospodarstva osigurano je oko 16 milijuna kuna, što su sredstva za bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima, energetsku učinkovitost, razvoj poduzetničke infrastrukture, subvencije kamata, kao i projekte iz područja turizma, edukacije i slično.

Osiguranih 13,5 milijuna kuna ide u mjere potpora u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu. Također, su tu i mjere potpora udrugama, zadrugama i organizacijama poljoprivrednih proizvođača, znanstvenim i obrazovnim institucijama, mjere potpora gradovima i općinama te mjere potpora za razvoj i unapređenje lovstva.

 

Foto: Flickr – JD Hancock1976 Little Construction VehiclesCC BY 2.0 – dorađeno od originala

Podijeli

Autor

Comments are closed.