Noc knjige

Noć knjige 2016. u Zaprešiću – Program događanja

Objavljeno:19. Travanj 2016. | Objavio:Z.I. | Kultura, NAJAVLJUJEMO, Vijesti, Zabava, Zanimljivosti

Noć knjige obilježit će se u petak, 22. travnja.  Prenosimo cjeloviti raspored ovogodišnjeg programa!

GRADSKA KNJIŽNICA ANTE KOVAČIĆA

U Gradskoj knjižnici Ante Kovačića od 18 sati započet će večer za sve knjigoljupce.

18 sati – ADAM KONČIĆ: Poezija za djecu

Svestrani glumac zagrebačkog kazališta Komedija, zagorski umjetnik rodom iz Zaboka, Adam Končić, široj je publici poznat kao novinar Krešo iz televizijske sapunice Ljubav u zaleđu, a ostvario je ulogu i u TV seriji Duga mračna noć. Prvu kazališnu premijeru imao je 2000. godine u rock operi Jesus Christ Superstar, a potom su uslijedile brojne kazališne predstave za koje je dobio više nagrada. Glumio je u zagrebačkom HNK-u, Gradskom kazalištu Virovitica, Glumačkoj družini Histrion, Teatru Pinklec i Teatru &TD. Godinama je stalni član Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija gdje je glumio u predstavama Zemlja smiješka, Janica i Jean, Čaruga, Mali dućan strave, Jesus Christ Superstar, Narodil se mladi kralj, Majka Hrabrost i njezina djeca i dr.

Prvi solistički pjevački nastup ostvario je na Festivalu kajkavske popevke 2002. godine kada je izveo skladbu Strele ljubavne, a najveći pjevački uspjeh ostvario je sa skladbom Gruda dedovine koju je uz pratnju Fakina otpjevao na festivalu Pjesma i tambura 2005. gdje je osvojio prvu nagradu publike i drugu nagradu stručnog žirija. Objavio je nosač zvuka pod nazivom Zagorje ja tvoj sem sin, na kojem je objedinio svoj rad na glazbenom polju.

Adam Končić glumio je, pjevao, plesao i recitirao u mnogim predstavama, vodio je mnoge manifestacije i događaje te pjevao na mnogim festivalima. Trenutno je vršitelj dužnosti ravnatelja ZGK Komedija.

19 sati – SIMBOLI MRŽNJE – projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma Filmske i radijske skupine Srednje škole Ban Josip Jelačić uz druženje s autorima

Učenici su odabrali temu simbola koje svakodnevno viđamo na fasadama i kraj kojih ravnodušno prolazimo. Zanimalo ih je znamo li danas što ti simboli zapravo predstavljaju te imaju li mladi stav prema tome. Pritom su željeli čuti različite stavove mladih kao i razgovarati s osobama koje su na neki način povezane s temom. Tako su, osim mladih iz Srednje škole Ban Josip Jelačić i studenata s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, razgovarali i s gospodinom Brankom Lustigom, preživjelim svjedokom holokausta, dr.sc. Hrvojem Klasićem, profesorom povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te profesoricom Silvijom Bosner koja ima obiteljsko sjećanje na to razdoblje, a u filmu se pojavljuje i isječak predavanja umjetnika Mirka Ilića. Film je dovršen i prvi put prikazan u ožujku 2015. godine, a nastao je u sklopu projekta Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu u Europi. Nositelj ovoga projekta međunarodne suradnje, uz potporu Europske Unije, je Goethe-Institut Kroatien iz Zagreba, a osim iz Hrvatske, sudjelovali su i mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske.

Režija i montaža: Ivana Jandras (4.d)
Scenarij: Melani Adamić Golić (4.b), Dinka Biočić (4.b), Katarina Tadić (4.b)
Kamera i ton: Ivan Knezović (4.b), Luka Mravunac (4.b), Ivana Jandras (4.d)
U ideji i realizaciji filma sudjelovali su i: Janko Gjurčević (4.b), Klara Krijan (4.a), Petra Jurić (4.a), Kristian Marić (3.b) i Jakov Špiček (3.b).
Mentori: Miroslav Miljković, prof. i Petra Katarinčić, prof.
Na filmu su surađivale nastavnice: mr.sc. Željka Winkler i prof. Zvonimira Špoljar.
Umjetnički savjetnik na filmu: Staša Čelan

Nagrade:
20. Filmska revija mladeži i 8. Four river film festival (Karlovac) – Posebna pohvala (Special Mention) u kategoriji dokumentarnog filma
Dubrovnik film festival, 4. Festival filma djece i mladeži zemalja Mediterana DUFF 2015. – Nagrada za najbolji dokumentarni film (kategorija od 16 do 20 godina)
32. Chicago International Children’s Film Festival – Prva nagrada (Youth Jury Prize) u kategoriji Youth-Produced Film

20 sati – MIRO GAVRAN – druženje s književnikom

Miro Gavran hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika. Njegove su knjige imale više od 140 izdanja u zemlji i inozemstvu.

Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina. Dosad je imao oko 200 kazališnih premijera širom svijeta, počevši od Zagreba, Rotterdama, Maribora, Washingtona, Pariza, Krakova i Sofije pa sve do Mumbaija, Buenos Airesa, Ljubljane, Pečuha, Praga, Bratislave, Augsburga, Waterforda, Atene, Sarajeva, Novoga Sada, Podgorice, Mostara, Beča, Budimpešte, Bautzena, Moskve, Rio de Janeira… Njegove predstave vidjelo je više od dva milijuna gledatelja. Jedini je živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, na kome se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj pod nazivom Gavranfest.

Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Europski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Dvostruki je dobitnik Nagrade Večernjeg lista za kratku priču. Usto je četverostruki dobitnik Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ Hrvatskog ministarstva kulture za tekstove Kad umire glumac, Zabranjeno smijanje, Nora danas i Najluđa predstava na svijetu.

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Djelovao je kao dramaturg i ravnatelj Teatra &TD u kome je 1990. pokrenuo scenu Suvremena hrvatska drama. Idejni je začetnik i glavni urednik književnog časopisa Plima (1993.-1996.). Bio je pokretač i stalni pisac Epilog Teatra (1995.- 2001.), a potom sa svojom suprugom, glumicom Mladenom Gavra,n pokreće Teatar Gavran (2002.) koji svake godine izvede jednu njegovu premijeru i stotinjak repriza. Napisao je osam romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat i Jedini svjedok ljepote. Napisao je i filmski scenarij Djed i baka se rastaju.

Za mlade čitatelje je napisao osam knjiga: Svašta u mojoj glavi, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Oproštajno pismo, Sretni dani, Igrokazi s glavom i repom, Pokušaj zaboraviti i Profesorica iz snova. Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo proučava se na sveučilištima diljem svijeta.

21 sat – ORIDANO GIPSY JAZZ BAND – koncert

Oridano Gypsy Jazz Band osnovan je 2010. godine, čine ga Orjen Riđanović (solo gitara), Aldo Foško (klarinet i klavijature), Tomi Novak (kontrabas), Marko First (violina) i Milivoj Majdak (ritam gitara). Okupili su se na jazz radionici u Grožnjanu i pronašli zajednički glazbeni jezik obilježen fascinacijom glazbom slavnog Djanga Reinhardta. U srpnju 2011. Oridano Gypsy Jazz Band je osvojio prvu nagradu na Prvom natjecanju jazz bandova u Opatiji. U lipnju 2013. band je objavio svoj debitantski album s devet originalnih skladbi, inspiriranih nizom jazz pravaca, od bebopa do modalnog jazza. 2014. izdali su album Swing ’14. U Zaprešiću su već nastupili 2015. te oduševili publiku.

 

SREDNJA ŠKOLA BAN JOSPIP JELAČIĆ

višenamjenska dvorana, od 18 do 20 sati

Programi Noći knjige 2016. obuhvaćaju tri velike obljetnice:  400-tu obljetnicu smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa te 100-tu godišnjicu prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić.

Programom I Shakespeare bi došao… ” posjetitelji će imati priliku vidjeti kratka uprizorenja -  ulomke iz predstava koje su priredili učenici: Hamlet i  Don Quijote te San Ivanjske noći (Zaprešićko kazalište za djecu i mlade POU Zaprešić).

Razgovarat će se s književnikom Darkom Milošićem koji za sebe kaže draže mi je ”i-i”, nego ”ili-ili”; zabavniji su mi paradoksi od dihotomija; dijalog pretpostavljam monologu. Njegujem početnički um i rado promatram svijet kroz različite referentne okvire. Svijet oko sebe doživljavam, u konačnici, kao nevjerojatno zanimljivo mjesto. A nemam ni alternative…

U glazbenom dijelu sudjeluje zbor s tradicionalnom engleskom i suvremenom (strana i hrvatska) glazbom.

Podijeli

Autor

Comments are closed.