nikola

Najdraži svetac malenih – Priča o svetom Nikoli

Objavljeno:6. Prosinac 2016. | Objavio:Z.I. | Zabava, Zanimljivosti

Sveti Nikola, najdraži Nikola među djecom, svetac je i zaštitnik djece i pomoraca. Ime je dobio po stricu koji  je također bio biskup. Pretpostavlja se da je rođen u mjestu Patari u Maloj Aziji oko 225. godine.

Život sv. Nikole

Mali Nikola je djetinjstvo proveo sam jer su mu roditelji rano umrli, no to ga nije spriječilo da širi ljubav i dobrotu kuda god bi pošao. Svima pokazuje smisao života, ohrabruje ljude u nevolji  čineći ih sretnima i zadovoljnima.

Njegova velika skromnost i dobrota nije ostala nezapažena, pa su mnogi ljudi od njega preuzeli vjeru i hrabrost te je svima bio omiljeni biskup. Vjeruje se kako je imao i posebne moći, pa je smirivao more zašto je i postao zaštitnik mornara.

Sv. Nikola nosi titulu jednog od najdražih kršćanskih svetaca. Za njega nije postojalo dobro i loše, već samo dobro čime bi popravio ono manje dobro.

Sv. Nikola je umro 6. prosinca 327. godine. Njegovi ostaci i predmeti danas se čuvaju u talijanskim gradu Bariju. Sarkofag se nalazi u Myri gdje je i preminuo u 58. godini života, no tijelo je premješteno zbog zaštite od turskih osvajanja.

Legenda o sv. Nikoli

Blizu roditeljske kuće  Sv. Nikole je živio bogat čovjek koji je jednoga dana sve izgubio, carsku službu i sav imetak. Kako nije imao novca da uda niti jednu od svoje tri kćeri, nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. Kada je za to saznao Sv. Nikola, zamotao bi zlatnike i bacio ih kroz prozor. Kada bi otac triju kćeri našao novac, uspio je s mirazom udati prvu kćer.

Sljedeći put, Nikola je opet bacio novac za drugu kćer, pa je stari čovjek uspio udati i drugu kćer.

No, kada je Nikola treći put bacio zlatnike, ovaj put kroz dimnjak, oni su upali u čarape koje su se sušile. Zato  danas čarape i čizmice predstavljaju glavni simbol ovog blagdana.

Također, i Djed Mraz je preuzeo ovu tehniku, pa i on poklone donosi kroz dimnjak.

Još jedna lijepa priča kaže da je Sv. Nikola živio u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koji  ih vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imala igračaka, a ni obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak su djeca vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor.

A Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali su godine prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu.

I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su bili siromašni, to su bile jabuke, orasi i bomboni zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka, a slatkiši su ih razveselili.

Iako je glavni zaštitnik djece i pomoraca on štiti i mnoge druge poput djevojaka, siromašnih, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zaručnika, putnika i mnogih drugih.

 

Podijeli

Autor

Comments are closed.