Izložba akvarela i crteža „Novi dvori“ likovnog umjetnika i pedagoga Milivoja Svobode u Muzeju „Matija Skrujeni“

Likovni doživljaj Novih dvora Milivoja Svobode – izložba akvarela i crteža

Objavljeno:27. Studeni 2014. | Objavio:Z.I. | Kultura, NAJAVLJUJEMO

Izložba akvarela i crteža „Novi dvori“ likovnog umjetnika i pedagoga Milivoja Svobode postavljena je u Muzeju „Matija Skrujeni“ i trajat će do 31. prosinca 2014. godine. Različitim tehnikama, od akvarela, tempera, ugljena i flomastera, izložba donosi umjetnikov doživljaj Novih dvora u različitim godišnjim dobima prikazujući pejzaž i arhitekturu.

Milivoj Svoboda  - Zaprešić - Novi dvoriMilivoj Svoboda  - Zaprešić

Milivoj Svoboda godinama je svojom slikarskom tehnikom pratio izgled dvorca, kapelice sv. Josipa i grobnice obitelji Jelačić koja su s vremenom i propadala do restauracije. Umjetnik  je objasnio zašto je posebno privržen Novim dvorima kao stalnom motivu u stvaralaštvu:

Svoboda MilivojSkoro četvrt stoljeća bilježim Nove dvore. Ban Jelačić meni osobno znači puno u našoj domovini Hrvatskoj, a njegovu grobnicu je zamislio nedovoljno priznati, jedan veliki čovjek Herman Bolle. Recimo željezna vrata na grobnici, to je jedan nevjerojatan element, a sve sam to zabilježio svojim akvarelom. Ili aleja kestena, to je jako slikovito i ja sam morao zabilježiti da se ne zaboravi i kao jednu moju uspomenu. Krasopisi su također izloženi i daju povijesni pregled. Jednostavno, Novi dvori su dio mog života.

Podijeli

Autor

Comments are closed.