U ZANOSU, 2014., akrilik na platnu, Izložba „Varijacije” umjetnice Kristine Mareković

Kristina Mareković i izložba Varijacije – glazba na slikarskom platnu

Objavljeno:14. Studeni 2014. | Objavio:Z.I. | Kultura, Vijesti

Izložba „Varijacije” umjetnice Kristine Mareković postavljena je u Galeriji „Razvid” Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić i trajat će do 9. prosinca 2014. godine. Šesta samostalna izložba nastavlja se na tematiku glazbe kojom se umjetnica u svom stvaralaštvu bavi već nekoliko godina.

Kristina Mareković  - Izložba „Varijacije”

Kristina Mareković rođena je 1981. u Sisku gdje sada živi i radi. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te se bavi i pedagoški radom, dječjom ilustracijom i grafičkim dizajnom.

Kristina MarekovićUmjetnica nam objašnjava kako se odlučila na glazbu kao motiv koji se provlači kroz većinu do sada postavljenih izložbi:

Ranije sam pohađala satove klavira, no s vremenom sam zaključila da me više privlači likovno izražavanje, tj. slikarstvo, te sam se tome više posvetila. Još za vrijeme studija nastale su prve skice na temu glazbe. Često sam u to vrijeme večeri provodila na jazz i blues koncertima, u klubovima. Oduvijek me inspirirao pokret i figura ljudskog tijela, boja, ritam. Tako sam na neki način spojila te elemente.

 Tema s varijacijama je često korišteni glazbeni oblik, no umjetnica je pronašla način da tu temu predoči i na slikarsko platno.

Serija radova pod nazivom „Varijacije“ spoj je glazbe i slikarstva te mog doživljaja proživljenih trenutaka, osjećaja i asocijacija kroz glazbu. Kao što u glazbi postoji varijacija na temu, tako i u slikarstvu bilo koju kompoziciju možemo varirati kroz motiv, boju, teksturu i sl. Tako su i nastajale moje slike kao varijacija na odabranu temu.

NASTUP, 2014., ulje na platnu, Izložba „Varijacije” umjetnice Kristine MarekovićIzložba „Varijacije” umjetnice Kristine Mareković

Podijeli

Autor

Comments are closed.