alka 3

Kako se živi i diše za Sinjsku alku – Plemićka mladež na 300. obljetnici

Objavljeno:11. Kolovoz 2015. | Objavio:Z.I. | Foto Galerija, Kultura, Vijesti, Zanimljivosti, Život

Umjetnička udruga Plemićka mladež na jubilarnoj 300. Sinjskoj alci predstavljala je grad Zaprešić sudjelovanjem u posebnom protokolu. U raskošnim kostimima i s već poznatim elegantnim manirama, zaprešićka svita prošetala se trgom i ulicama grada Sinja. Predsjednica Udruge Lidija Gašpar oduševljeno je ispričala dojmove, a takvo zajedništvo i gostoprimstvo kao što je u Sinju, kako kaže, nije u ovih 17 godina djelovanja i nastupa još doživjela.

 

alka 4Ljudi na prepunom trgu i okolnim ulicama pozdravljali su nas aplauzom, škljocali mobitelima i fotoaparatima, divili se damama, stamenim momcima, kostimima i frizurama te pitali odakle smo. Mi smo u slavnom alkarskom gradu predstavili dio našeg povijesnog i kulturnog nasljeđa alkarima zaželjevši sreću banovim riječima: „Što Bog dade i sreća junačka… i neka vam bude srida!“

 

Udruga je na obljetnici sudjelovala pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zaprešića te na inicijativu žitelja našega kraja (uz molbu da ostane anoniman) koji je htio sablju u privatnom vlasništvu darovati mladom alkaru, i to u ime Zaprešića i sjećanja na naše povijesno nasljeđe. Primanje na dvoru najmlađeg ovogodišnjeg alkara i protokol darivanja austrougarske časničke sablje, samo su neka od iskustava s ovogodišnje Alke.

alka 6  alka

 

alka 2Upoznali smo obitelj koja svake godine u svom trosobnom stanu ugosti i primi na noćenje do 30 ljudi, alkare koji uzimaju neplaćeni godišnji da mogu odraditi tromjesečne pripreme uoči Alke, obitelj alkara koja slavi tri dana i ugošćuje sve prijatelje, poznanike, rodbinu i susjede na svom dvoru – ponosno i velikodušno! Upoznali smo i mladog alkara koji se priprema za svoju prvu Alku nadajući se da neće čekati još dugo godina da jedan od 17 alkara odustane i prepusti njemu mjesto, ljude koji su toliko ljubazni i uslužni da jednostavno tom svojom velikodušnošću izazivaju osjećaj nelagode, osjećaj koji naprosto bukne kada projuri alkar na konju ostavljajući gomili pijesak u ustima, prekrasni konji koji možda i nadmašuju gordost i eleganciju alkara, euforiju kada alkar nosi alku na koplju. Još se puno toga može doživjeti, no ne gledajući Alku iz publike, već upravo ovako kao što smo mi imali privilegiju – sudjelujući u najvažnijem danu Sinja, Sinjskoj alci koja nije samo trka, već puno toga više!

 

alka 5  alka 3

 

 

Foto: Facebook – Umjetnička udruga Plemićka mladež

Podijeli

Autor

Comments are closed.