8399276891_1e0188b148_o

I pticama je zima – Kako tijekom zime hraniti ptice

Objavljeno:30. Siječanj 2017. | Objavio:Z.I. | Zanimljivosti, Život

Treba li hraniti ptice tijekom zime? Čime hraniti ptice? Zašto se ptice ne hrane kruhom? Učestala su pitanja u ovim hladnim periodima na koja odgovara Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Naime, ptice relativno dobro mogu podnijeti hladnoću, ali za preživljavanje im je nužno pronaći dobar izvor hrane.

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije donosi nekoliko savjeta za hranjenje ptica. Prvo, ptice je najbolje hraniti sjemenkama, voćem i mastima životinjskog podrijetla pri čemu svakako treba imati na umu da hrana ne smije biti posoljena. Drugo, nužno je izbjegavati hraniti ih kruhom jer većina ptica ne može dobro probaviti kruh te od njega obole i uginu.

Postoji i nekoliko tipova hranilica koje je lako napraviti u vrtu, a to su sljedeće:

Za hranilicu od plastične boce se predlaže da se boca izradi od volumena 1,5 litre (ili veće) sa širokim grlom (zbog lakšeg punjenja). Probuši se čep, kroz njega se provuče kukica za koju se objesi hranilica te se pri dnu izbuši nekoliko rupa kroz koje će ptice moći doći do hrane. Mogu se probušiti i dvije veće rupe kroz koje se provuče grančica ili štapić na koju ptice mogu sletjeti. Najbolje ju je puniti sjemenkama suncokreta ili mješavinom krupnijih i sitnijih sjemenki. Privući će najviše sjenice i vrapce, a s obzirom da će dio sjemenki padati na tlo, na tlu će se hraniti i razne vrste zebovki.

Drvena hranilica, s krovom ili bez njega, može biti drvena posuda napravljena od daščica oko koje su pričvršćene letvice kako sjemenke ne bi ispadale van. Može se napraviti i mali krov kako bi hranu zaštitili od eventualnih padalina. Bitno je takvu hranilicu postaviti na neki stupić ili drugo povišeno mjesto.

Ptice se mogu hraniti i voćem i kuglicama loja. Ako se na grane oko kuće ili na balkon objese kuglice loja ili svinjskog sala, naravno neposoljene, privući će se različite vrste ptica, a najviše sjenice. Polovice ili četvrtine jabuka, krušaka ili sušenih smokvi se mogu nabosti na grančice obližnjeg voćnjaka ili nanizati na deblju špagu te objesiti na pogodno mjesto.

Jeste li znali da mala sjenica ili vrabac tijekom perioda odgoja mladunaca pojede nekoliko tisuća cvrčaka, ličinki i ostalih štetočina koje napadaju vrt? Ovim metodama pomoći ćete pticama te će vam one zahvalno vratiti uloženi trud na proljeće kada će besplatno i potpuno ekološki pojesti ogromne količine kukaca koji rade štete na nasadima.

 

 

Foto: Romanski foto

Podijeli

Autor

Comments are closed.