Rode

I ove godine 700 kuna za gnijezdo bijele rode – Naknada za održavanje krovišta

Objavljeno:8. Srpanj 2015. | Objavio:Z.I. | Vijesti, Zanimljivosti, Život

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su sredstva za projekt Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini kojim se vlasnicima ili korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje naknada. Iznos od 700,00 kuna godišnje po gnijezdu namijenjen je održavanju krovišta, a projekt se provodi na području Zagrebačke županije.

EUROPSKE GNJEZDARICE

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode navodi podatak da ova vrsta ptice gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda. Tako je prosječno višegodišnje gnijezdo veliko 180 x 180 x 80 centimetara, a može težiti i preko 1 tone. Bijela roda na području Hrvatske gradi 70 posto svojih gnijezda na krovovima i dimnjacima stambenih ili gospodarskih kuća, dok 26 posto gnijezda na stupovima električne mreže ugrožava vrstu te uzrokuje i ekonomske štete. Samo je 4 posto gnijezda na drveću. Uništavanje gnijezda nije dozvoljeno prema Zakonu o zaštiti prirode, a roda je u Hrvatskoj i trajno zaštićena vrsta ptice.

KAKO SUDJELOVATI U PROJEKTU ZAŠTITE I OČUVANJA BIJELIH RODA?

Vlasnici ili korisnici objekata koji nisu do sada sudjelovali u projekte trebaju kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda, i to do 25. srpnja 2015.
Za ostvarivanje naknade u projektu potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

- izjava(evidencijski list s izjavom korisnika) – ispuniti i potpisati (preuzeti na www.priroda-zagrebacka.hr ili direktno kod djelatnika Javne ustanove prilikom terenskog obilaska)
- preslika osobne iskaznice
- preslika vlasničkog lista ili drugog dokumenta kojim se dokazuje vlasništvo/korištenje objekta na kojem je gnijezdo bijele rode
- preslika broja tekućeg računa (IBAN)

Korisnici koji su do sada sudjelovali u projektu i primali naknadu, a nije bilo izmjene u podacima i dokumentaciji, trebaju do 25. srpnja 2015. godine dostaviti popunjeni obrazac i izjavu o istinitosti podataka, a koji će im biti dostavljeni poštom.

Adresa na koju se dostavlja potrebna dokumentacija je:

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije
151. samoborske brigade HV 1
10430 Samobor

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 6111-552 ili putem e-pošte na info@priroda-zagrebacka.hr

Projekt se provodi već sedam godina za redom.

 

SONY DSC

 

 

Podijeli

Autor

Comments are closed.