Gunja

Humanitarna akcija za knjižnice u Gunji – još 13 dana za prikupljanje knjiga

Objavljeno:4. Veljača 2015. | Objavio:Z.I. | Kultura, NAJAVLJUJEMO, Vijesti

„Vratimo knjige knjižnicama u Gunji“ humanitarna je akcija započeta 3. veljače na zaprešićkoj Šetnici u ogranizaciji Udruge prošlost rata za budućnost mira, Outlet knjižare i Hrvatske udruge nakladnika i kolekcionara antikviteta.

Predsjednik Udruge prošlost rata za budućnost mira, Dubravko Slović, otkrio nam je kako je došao na ideju i kako je sve krenulo:

Akcija je počela početkom 11. mjeseca. Preko prijatelja sam saznao, koji je volontirao u Gunji i pomagao u obnovi i čišćenju, da je katastrofalna situacija, da u školi nemaju knjiga, nemaju ništa. I onda sam došao na ideju i nazvao ravnatelja škole u Gunji, gospodina Stipicu Mišuru i s njim sam razgovarao. Rekao je da zbilja nemaju nikakvih knjiga. Pitao sam ga onda za odobrenje, bez odobrenja ne mogu ništa raditi, on je odgovorio da se slaže s akcijom. I tako sam krenuo u organizaciju te akcije.

Kako je svaki početak težak, tako ni ova akcija, bez obzira na svoj karakter, nije prošla bez poteškoća:

U organizaciji akcije mi je pomogao Miro Radnić iz Hrvatske udruge nakladnika i kolekcionara antikviteta i gospođa Snježana Sremić, inače vlasnica Outlet knjižare  i iznio sam tu ideju i oni su me podržali u organizaciji iste. Nije nam bilo jednostavno – razne dozvole, odobrenja za prostor. Odmah smo na prvoj stepenici zapeli u Zagrebu. Čekali smo četiri tjedna da dobijemo rješenje da uopće možemo krenuti u akciju. Prvo smo tražili Trg bana Jelačića pa nisu nam dali pa htjeli smo Cvjetni trg, ali ipak smo uspjeli dobiti Kvaternikov trg.

Humanitarna akcija traje do 16. veljače 2015. Organizator poziva građane da prenesu vijest i pomognu svojim prilozima, a otkriva nam i kako je započeo prvi dan akcije u Zaprešiću:

Dok smo tek postavljali šator,  za to malo vremena koliko smo bili, prikupili smo 30-ak knjiga. Svi koji su vidjeli šator najavili su da će od sutra početi donositi knjige.

Palada Josip

Josip Palada među najstarijim je hrvatskim piscima te počasni predsjednik Hrvatske udruge prošlost rata za budućnost mira koji je i svojim dolaskom podržao akciju.

Podsjetimo, organizatori su zajedno uz podršku 41 braniteljske udruge te glumca Kristijana Ugrine i najstarijeg hrvatskog pisca Josipa Palade u dosadašnjih sedam prodajnih izložbi prikupili 1200 knjiga za Knjižnicu Antun i Stjepan Radić u poplavama stradaloj Gunji.

 

Podijeli

Autor

Comments are closed.