Roda

Dan roda, dio identiteta hrvatskog sela – Koliko znamo o ovim velikim močvaricama?

Objavljeno:24. Kolovoz 2015. | Objavio:Z.I. | Vijesti, Zanimljivosti, Život

Bijela roda među najpopularnijim ptičjim vrstama u Hrvatskoj, zbog suživota s čovjekom, dio je identiteta hrvatskog sela. Danas, 24. kolovoza, obilježavamo Dan roda kako bismo osvijestili važnost očuvanja ovih ptica močvarica, ali i upozorili na nestanak prirodnih staništa.

KOLIKO ZNAMO O RODAMA?

Njihov dolazak i odlazak najavljuje promjenu godišnjih doba. Visoke su oko 100 centimetara, promjer krila im je oko 200 centimetara, a masa oko 3 do 4 kilograma. Rode se rijetko glasaju, međutim prepoznatljive su po klepetanju kljuna. Hrane se vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima ili velikim kukcima.

Rode   Male rode

ZAŠTITA I OČUVANJE BIJELIH RODA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su sredstva za projekt Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini kojim se vlasnicima ili korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje naknada. Iznos od 700,00 kuna godišnje po gnijezdu namijenjen je održavanju krovišta, a projekt se provodi na području Zagrebačke županije.

Mole se vlasnici ili korisnici objekata koji na svom objektu imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, da do 26. kolovoza 2015. kontaktiraju Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda na broj 01/6111-552 ili e-mail info@priroda-zagrebacka.hr

 

 

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Podijeli

Autor

Comments are closed.